De kracht van De Vlinder

U zoekt hulp voor uw kind en als ouder wilt u natuurlijk weten of uw kind in goede handen is bij deze hulpverlener. Daarom vertel ik u graag wat mijn uitgangspunt is:

Ieder kind – uw kind – is een uniek wezen, met eigen mogelijkheden en groeicapaciteiten.
Soms zijn er factoren in het kind, het gezin, de omstandigheden of een combinatie daarvan, waardoor de ontwikkeling niet goed op gang komt of stagneert. Ondanks al uw inspanningen lukt het niet of niet voldoende om de situatie te veranderen. U zoekt dan hulp en wilt weten of uw kind bij de gekozen hulpverlener in goede handen is.

Daarom kunt u hieronder lezen hoe ik over de omgang met uw kind denk. Graag gebruik ik de vergelijking van een plantje dat niet goed groeit. Het helpt niet als ik aan de blaadjes ga trekken en trots roep hoe goed hij gegroeid is; zodra ik het loslaat, schiet het terug in de oude positie of blijkt dat de plant nog verdere schade heeft opgelopen.
Het is duidelijk: groeien kan alleen van binnenuit!

Als hulpverlener zorg ik voor optimale, groei-bevorderende factoren: “licht, lucht en water”, waardoor het plantje kan gaan groeien.
“Licht” is de spelkamer, waar allerlei materiaal voorhanden is, waarmee het kind kan (leren)   spelen; het heeft de ruimte om te experimenteren, alles te gebruiken;
“Lucht” is de acceptatie van het kind zoals het is, zodat het zich gehoord, gezien en aanvaard voelt. Alle emoties mogen geuit worden; er is letterlijk en figuurlijk ruimte;
“Water” is de inzet van alle kennis en vaardigheden die ik bezit, om dit unieke kind te helpen de eigen groeikracht aan te spreken of terug te vinden.
Door op deze manier naar een kind te kijken, het te aanvaarden zoals het is en mij aan te sluiten bij zijn of haar belevingsniveau, zijn er altijd groeimogelijkheden.

Daarvoor gebruik ik graag de volgende vergelijking: zodra de rups zich gaat ontpoppen, past het oude jasje niet meer. De groei is onstuitbaar en onomkeerbaar: de rups ontpopt zich tot een vlinder! Een gloednieuw, beeldschoon wezen ontvouwt zich en kan op een nieuwe manier de wereld gaan verkennen.

Op dat moment stopt de hulpverlening: het is niet alleen in de spelkamer, maar ook thuis en b.v. op school duidelijk te zien dat het kind beschikt over nieuwe vaardigheden, waarmee het op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo zijn ontwikkelingsweg verder kan vervolgen.

In mijn logo vindt u deze visie in één oogopslag terug: koesterende, ondersteunende handen helpen de vlinder zich zó te ontwikkelen, dat deze op eigen kracht verder de wereld in kan vliegen!